a bod 1vs3 kde sa aj pise, ze ucastnik sa sprava ohladuplne voci osatnym ucastnikom a skody zaplati v plnej vyske... a v bode 3 sa pise, ze ucastnik si nemoze pytat nahradu skody ani od organizatorov a ani od ucastnikov a kazdy je tam na vlastne nebezpecie..
Slovakiaring 7.novembra 2009
Moderátori: HC_team, k3ksik, Moderátor, Admin, HC Team
HMT, potom nerozumiem bodu 4vs9
a bod 1vs3 kde sa aj pise, ze ucastnik sa sprava ohladuplne voci osatnym ucastnikom a skody zaplati v plnej vyske... a v bode 3 sa pise, ze ucastnik si nemoze pytat nahradu skody ani od organizatorov a ani od ucastnikov a kazdy je tam na vlastne nebezpecie..
cize by ma zaujimalo, ako dopadne dotahovanie, ked mi niekto tukne auto.. myslim ze mi povie, ze si tu na vlastne nebezpecenstvo a podpisal si ze nebudes od nikoho nic pytat ani nikoho obvinovat... Tak daj nejake priklady ze co a ako sa bude riesit, nech potom tam neostane niekto velmi prekvapeny ak by nebodaj k niecomu doslo 
Tak, ideme na to:vticko napísal:HMT, potom nerozumiem bodu 4vs9
a bod 1vs3 kde sa aj pise, ze ucastnik sa sprava ohladuplne voci osatnym ucastnikom a skody zaplati v plnej vyske... a v bode 3 sa pise, ze ucastnik si nemoze pytat nahradu skody ani od organizatorov a ani od ucastnikov a kazdy je tam na vlastne nebezpecie..cize by ma zaujimalo, ako dopadne dotahovanie, ked mi niekto tukne auto.. myslim ze mi povie, ze si tu na vlastne nebezpecenstvo a podpisal si ze nebudes od nikoho nic pytat ani nikoho obvinovat... Tak daj nejake priklady ze co a ako sa bude riesit, nech potom tam neostane niekto velmi prekvapeny ak by nebodaj k niecomu doslo
V bode 4 sa hovori o tom, ze draha nie je verejna komunikacia a nevztahuje sa na nu zakonne, ani havarijne poistenie.. toto sa kazdy docita aj vo VPP (vseobecne poistne podmienky) v prilohe svojej zmluvy - keby ich niekto samozrejme cital... a v bode 9 ide o prisposobenie jazdy svojim schopnostiam, stavu drahy atd. plus je tam odvolanie na zakon c. 725/2004 Z.z., ktory zakonne ani havarijne poistenie neupravuje.
Teda nedavaj do suvisu 4 vs. 9 a pod. Su to dva samostatne body a preto ich treba chapat samostatne.
S bodmi 1. a 3. je to bodobne - treba si ich precitat samostatne. Ty pises: "skody zaplati v plnej vyske" Tato formulacia tam nie je. Ked uz sa bavime, bavme sa presne v danych formulaciach. Je tam uvedene: "Ucastnik plne zodpovda za skody nim sposobene". Mysli sa tym iba to, ze ked sposobis skodu, budes za nu zodpovedny. Prevzatie zodpovednosti a pozadovanie nahrady su dve uplne rozne veci. V bode 3. sa hovori o tom, ze nebudes pozadovat nahradu. Ani ju pozadovat nemozes, kedze tam ides na vlastne riziko - a to sa jedna pripadu, ze dojde k zraneniu, atd. - co je uvedene na konci bodu 3.
Takto mozeme pokracovat do aleluja a ja tiez nemam na to cas.
Su to pravnicke vety vymyslene nielen na nas okruh, ale aj na mnohe dalsie v Europe. V Brne maju velmi podobne podmienky - sam som ich niekolkokrat podpisoval.
Tieto pravidla sa snazia vsemozne vysvetlit ucastnikom takychto jazd, ze idu na drahu jazdit vysokymi rychlostami na vlastne riziko, plne si to uvedomuju a tiez si uvedomuju, ze sa im moze stat nehoda, ktoru im neumyselne sposobi niekto iny a nemaju vela moznosti narokovat si nahradu skody.
V konecnom dosledku je to tak, ze ak sa rozhodne niektory z ucastnikov pozadovat nahradu nejakej skody od ineho ucastnika, pravdepodobne neuspeje. To ale neznamena, ze sa nemoze pokusit o dohodu s clovekom, ktory si chybu prizna a bol by ochotny skodu mu nahradit.
Ale aby sme si trosku vydychli od tychto neprijemnosti:
Jazdil som na Slovakiaringu na motorke asi 5 dni - teda mam za sebou dost jazd a videl som jazdcov padat, narazat do seba a vyletiet z drahy... bolo to vsak len velmi zriedkavo. Ziadne zranenia neboli a tiez vazne skody na motorkach. Odniesli si to max. plasty a myslim, ze 1x chladic.
Vsetci boli vzdy radi, ze sa im, ani okolitym jazdcom nic nestalo a nikoho ani vo sne nenapadlo riesit nejake nahrady skody.
Vzdy ked som vychadzal na drahu, rozmyslal som nad tym, ze "Do frasa, zase som v situacii, ked mozem rozbit masinu a dolamat si kosti"
Takze treba mysliet na to a spravat sa naozaj tak, aby sa nic take nestalo..
Zdar.
Hamlet
oki, dik za vysvetlenie
mne neslo do hlavy najme to, ze ked som zodpovedny za skody mojou vinou, ze ci ten komu ju sposobim ju moze odomna pytat, resp. ci ja mozem od niekoho, kto sposobi skodu mne.. cize nebudem ani ja splacat galardo do smrti a ani nemam cakat od niekoho, ze mi zaplati moje auto.. jedine ak by sme sa dohodli nejak spolu medzi sebou, hej?
zabezpeka za transponder ma byt vraj obciansky preukaz.. co je vraj zakonom zakazane.. a pre lepsi a kludnejsi spanok moze byt aj TP od auta? Pripadne nejaka financna ciastka?
mne neslo do hlavy najme to, ze ked som zodpovedny za skody mojou vinou, ze ci ten komu ju sposobim ju moze odomna pytat, resp. ci ja mozem od niekoho, kto sposobi skodu mne.. cize nebudem ani ja splacat galardo do smrti a ani nemam cakat od niekoho, ze mi zaplati moje auto.. jedine ak by sme sa dohodli nejak spolu medzi sebou, hej?
zabezpeka za transponder ma byt vraj obciansky preukaz.. co je vraj zakonom zakazane.. a pre lepsi a kludnejsi spanok moze byt aj TP od auta? Pripadne nejaka financna ciastka?
Presne tak.vticko napísal:oki, dik za vysvetlenie![]()
Myslim, ze ked budes trvat na tom, ze nedas OP do zalohy, bude sa dat dohodnut aj tak, ze das financnu zalohu - plnu nakupnu cenu noveho transpondera - ale to neviem, ci by si chel (netusim, kolko to stoji).vticko napísal: zabezpeka za transponder ma byt vraj obciansky preukaz.. co je vraj zakonom zakazane.. a pre lepsi a kludnejsi spanok moze byt aj TP od auta? Pripadne nejaka financna ciastka?
Uvidime na mieste - nieco vymyslime.
Hamlet
hm
osobne si myslim, ze na civilnom sude by si uspel ohladom skody(ale to konanie by sa urcite tahalo statocne dlho a chce to svedkov, mozno video zaznam ako pomocny dokaz), este sa spytam svojho pravnika.....pochybujem, ze je to tak, ze pride 18 rocny chalan na skode 120 a hned v prvej zakrute mu hodi zadok a zrusi tvoje BMW 120d...proste je to cisto jeho chyba, ze je neskuseny a trepal sa do zakruty kde uz bol niekto....takto moze niekto naschval narazit do niekoho z pomsty a pod....aj ked to su uz dost krute konspiracne teorie, ale snad je jasne co chcem povedat....ked je niekto debil, musi za to platit.....
Subaru Impreza
exdaily: 04' Honda Civic Coupe 1.7 VTEC
exrace: Honda Prelude 2.2 VTI-S 4WS
exfun: XQUAD X5 LONG SPORT
hm
hej, len aby sme vsetci nedavali naskok a pojdeme vsetci akoze posledni, takze v konecnom dosledku spoluGandzi napísal:ked to tak citam, dam ostanym naskok a pojdem posledny
Subaru Impreza
HMT, treba sa vedenia slovakiaringu abo zodpovednych spytat, ci poznaju §16 zákona č. 162/1993 Z. z. o občianskych preukazoch v znení neskorších predpisov v ktorom sa píše, že občiansky preukaz sa nesmie odovzdávať, ani prijímať ako záloha a nesmie sa odovzdávať, ani odoberať pri vstupe do objektu alebo na pozemok. Zodpovedný by mohli mat prúser ak by sa do toho niekto oprel
Myslim ze aj TP od auta je dostatocna zaloha, ale zisti co povedia a jaku ciastku si pripadne treba nachystat..
gandzi, ziadne take, bavoraky musia dostat naloz, takze ziadne flakanie sa, ale rozumne odjazdenie
gandzi, ziadne take, bavoraky musia dostat naloz, takze ziadne flakanie sa, ale rozumne odjazdenie
no dobre tak pojdem ja a potom ostatnyGandzi napísal:ked to tak citam, dam ostanym naskok a pojdem posledny
tak som prezul a asi to je moja chyba,nejak to horsie sedi
este otazka keby som nahodou zaspal a dosiel by som napr. 7:25 co sa stane?(som medzi rannymi jazdcami)
Ja ten zakon poznam. Upozornim nan kompetentnych a skusim zistit pripadnu financnu zalohu.vticko napísal:HMT, treba sa vedenia slovakiaringu abo zodpovednych spytat, ci poznaju §16 zákona č. 162/1993 Z. z. o občianskych preukazoch v znení neskorších predpisov v ktorom sa píše, že občiansky preukaz sa nesmie odovzdávať, ani prijímať ako záloha a nesmie sa odovzdávať, ani odoberať pri vstupe do objektu alebo na pozemok. Zodpovedný by mohli mat prúser ak by sa do toho niekto oprelMyslim ze aj TP od auta je dostatocna zaloha, ale zisti co povedia a jaku ciastku si pripadne treba nachystat..
![]()
Hamlet
Nestane sa celkom nic. Registracie su medzi 6:30 - 8:00. Ide len o to, ze ak sa naraz navali do reg. miestnosti 20 lidi o 7:50, tak niektori sa na prvu jazdu proste z casoveho hladiska nedostanu - nestihnu sa zaregistrovat.duddox napísal: este otazka keby som nahodou zaspal a dosiel by som napr. 7:25 co sa stane?(som medzi rannymi jazdcami)
Hamlet
Pekné počasie vám želám banda na sobotu a tu je malé školiace videjko ako by to nemalo vyzerať
http://www.youtube.com/watch?v=KdTZ2oPR ... =rec-HM-r2
http://www.youtube.com/watch?v=KdTZ2oPR ... =rec-HM-r2
a ani takto dufam nikto neskonci
http://www.youtube.com/watch?v=1NfZrMdKTQg