Techniky sportovej jazdy
Moderátori: HC_team, k3ksik, Moderátor, Admin, HC Team
kua inak som si myslel, ze medzilpyn mam uz ako tak nacviceny, ale teda na slalome v nedelu som do jednotky medziplyn nestihal ani omylom. tak som isiel na jednotke stale, co neviem, ci je dobry napad... Ty davas na slalomch aj dvojku a podradujes niekedy? (a ked pordarujes, tak to musis cez medziplyn, to je jasne).... Len tak ma to zauima, aj ked s acco uz slalom asi nepojdem, predsa len te to auto uz krava na tie super ostre zakruty s malym polomerommatulo napísal: jj, to veru musis...netrufam si povedat ze to robim dokonale, predsa len, som samouk, ale myslim ze double clutch mi uz celkom ide, robim to intuitivne... a na rychlosti podradenia to ani velmi nevidiet, kukni napr. videa z baby, co som jazdil Evom...
Wikipedia tvrdi ze prave spojka trpi menej pri double-clutchingu tym ze nepresmykne kvoli velkemu rozdielu v otackach medzi motorom a prevodovkou.matulo napísal:nevyhody - trochu trpi spojka...
Kód: Vybrať všetko
wear occurs the more the clutch has to "slip" to match revolutions between the engine and transmission. Double clutching can minimize this clutch plate wear by encouraging matching of engine and transmission RPMs before the clutch plates are engaged.moje tvrdenie sice nemam na rozdiel od teba podlozene, ale intuitivne, double clutching = 4 preklznutia namiesto 2 (preklznutie je pri kazdom zmacknuti aj vymacknuti spojky). Pricom pri druhom zmacknuti a vymacknuti mas pomerne vysoke otacky... tot sedliacky rozum...Xkeeper napísal:Wikipedia tvrdi ze prave spojka trpi menej pri double-clutchingu tym ze nepresmykne kvoli velkemu rozdielu v otackach medzi motorom a prevodovkou.
ale ved to tam mato pise, ze spojka sa namaha pri tom, ked roztacas motor s vyslapnutou spojkou, ako morloq, cize pri medziplyne stlacis spojku iba raz. Najmenej sa namaha pri double clutching.Xkeeper napísal:Wikipedia tvrdi ze prave spojka trpi menej pri double-clutchingu tym ze nepresmykne kvoli velkemu rozdielu v otackach medzi motorom a prevodovkou.matulo napísal:nevyhody - trochu trpi spojka...
Kód: Vybrať všetko
wear occurs the more the clutch has to "slip" to match revolutions between the engine and transmission. Double clutching can minimize this clutch plate wear by encouraging matching of engine and transmission RPMs before the clutch plates are engaged.
na slalome sa jazdi podstatne rychlejsie ako na Babe, vacsinou 1 a 2, obcas sa radi aj do 3... krasny priklad - onboard video z puchova... na tej trati som tusim podradoval do jednotky 2 alebo 3 krat... prave pri tych ostrych brzdeniach som sam od seba zacal vytacat nohu v style heel-toe, ani som nevedel ako...babo napísal:kua inak som si myslel, ze medzilpyn mam uz ako tak nacviceny, ale teda na slalome v nedelu som do jednotky medziplyn nestihal ani omylom. tak som isiel na jednotke stale, co neviem, ci je dobry napad... Ty davas na slalomch aj dvojku a podradujes niekedy? (a ked pordarujes, tak to musis cez medziplyn, to je jasne).... Len tak ma to zauima, aj ked s acco uz slalom asi nepojdem, predsa len te to auto uz krava na tie super ostre zakruty s malym polomerom
no toto, to som sa nacital veci po obednajsom spanku 
morloq: mam pocit, ze mas pocit, ze som do matula utocil ci degradoval jeho prispevok... to nie je pravda, neviem z coho si to mohol vycitat...
vedeli sme uz ako vyzera double-clutching a chceli sme zistit na co to je dobre a tak prisiel babo a popisal nam vsetko pekne dopodrobna, ako to zvykne, ale tentokrat bohuzial uplne vynechal odpoved na minimalne moju otazku a tym padom som nepochopil preco opisuje taku samozrejmu vec a citim sa byt trochu dotknuty (
), lebo to co pisal ( v prvom svojom prispevku v tejto teme ) vie snad kazdy vodic ... 
morloq: mam pocit, ze mas pocit, ze som do matula utocil ci degradoval jeho prispevok... to nie je pravda, neviem z coho si to mohol vycitat...
vedeli sme uz ako vyzera double-clutching a chceli sme zistit na co to je dobre a tak prisiel babo a popisal nam vsetko pekne dopodrobna, ako to zvykne, ale tentokrat bohuzial uplne vynechal odpoved na minimalne moju otazku a tym padom som nepochopil preco opisuje taku samozrejmu vec a citim sa byt trochu dotknuty (
a len na tej kratkej v nedelu si isiel aj dvojku?matulo napísal:
na slalome sa jazdi podstatne rychlejsie ako na Babe, vacsinou 1 a 2, obcas sa radi aj do 3... krasny priklad - onboard video z puchova... na tej trati som tusim podradoval do jednotky 2 alebo 3 krat... prave pri tych ostrych brzdeniach som sam od seba zacal vytacat nohu v style heel-toe, ani som nevedel ako...
citil som tam trochu ironie, ale to je jedno, hybme sa dalej v teme, nie vo vyvetlovani pocitov..James napísal: morloq: mam pocit, ze mas pocit, ze som do matula utocil ci degradoval jeho prispevok... to nie je pravda, neviem z coho si to mohol vycitat...
Aby som zacal trenovat nanovo
ja si fakt myslim, ze to robia tak, ze to ani nezistis, ze stalcia dvakrat... Sme to uz s kamosom analyzovali na lepsich videach ako na youtube s lepsim rozliskom... ale tazko povedat, co oni robiamorloq napísal: Aby som zacal trenovat nanovo- v kazdom pripade vsak trvam na tom, ze jedno vymacknutie musi byt rychlejsie ako 2 (pokial ide o totozneho vodica) a spojka tym trpi urcite menej, ako keby tam ten medziplyn nebol vobec. Opravte ma ak sa mylim - a jednoducho neverim, ze sikmaci fo toho kopu 2x aby setrili spojku, skor je to efektivnejsie a chcu byt rychlejsi.
Rychlejsi len s jednym zmacknutim - tazko povedat, robis to vlastne nezavisle nohou a rukou, cize aj tak paralelne... A v nasich pripadoch - ked to tam niekto bude rvat cez synchron uplne bez medziplynu, mozno bude este lepsi, ako j, Ty aj matulo