precital som vsetky nazory a skusenosti tunerov v tejto sekcii fora. Je tam vela prevadivych veci, ale ako to VZDY byva, tvorene su subjektivym nazorom daneho tunera, ak sa teda nejedna o predzute bla bla ala JPP (Jedna Pani Povedala), a tym padom je aj dany nazor iba z pohladu "poskodeneho" uplne pravdivy.
Za kazdym biznisom v tejto branzi je ale daleko viac informacii v pozadi, preco nieco zlyhalo alebo nefungovalo, o ktorych sa tuner = zakaznik bezne ani nedozvie, koniec koncom ho to ani trapit nemusi, on ma zaujem o tovar/sluzbu a chce aby bola riadne vykonana alebo tovar spravne dodany.
Skusim ale aj tak napisat par slov z pozadia daneho biznisu, a vedzte, ze to nie je ani naznakom o pokus nejakej obhajoby alebo kamuflovanie nejakych kixov, ktore sme aj my samozrejme napachali, cestne priznavam
Nie prvy den pracujem v tomto sektore a snazim sa nim aj uzivit...ehm, ti co ma spoznali osobne vedia aka je moja situacia
Casto som cital slova so znenim ako "...na Slovensku si nic neobjednam, tu si nevazia zakaznikov..." a podobne. Verim tomu a z mojho pohladu som o tom presvedceny, ze nie je to az taka cierna tunerska diera na Slovensku, ze my predajcovia nie sme az tak hnusny a zly a neprijemny k Vam tunerom = zakaznikom = tym, co nas zivia a z ktorych vlastne zijeme. Ano, niet Vas, tak ani nie sme, preto verim tomu, ze velka cast tunerskych firiem si tohto faktu je dobre vedoma a snazi sa s tym narabat co najlepsie......aby nesklamali tych, co su ich jedinym prinosom.
Co si ale treba predom uvedomit. Kazda slovenska tuning firma, pokial nie je vyrobcom daneho produktu, je iba jednym a nikdy nie prvym clankom retazcu obchodu, tuner = spotrebitel je ale vzdy tym poslednym, teda na konci retaze. Ergo, malokedy, takmer nikdy sa realne nedozvie tuner, ako dobre fungoval dany retazec pri jeho objednavke, jeho regres je iba na posledneho dodavatela u ktoreho spravil objednavku.
A tu je kamen urazu. Pre vela tunerov je mozno takmer neuvertilene si predstavit, ako sa obchoduje so zahranicim......pozor....nie ako koncovy spotrebitel, ked si napisete do USA napr. do firmy NOPI a tam vas prompte (snad) obsluzia, ale ak dany biznis a komunikaciu konate v mene firmy.
Preco?
- tento biznis je administrativne daleko narocnejsi pre obe strany (firiem)
- daleko mensie zisky pre odosielatela = mesia snaha (verte mi, je to tak)
- ochrana know-how a zdrojov (niektore firmy su uz iba z mozneho plagiarizmu ich vyrobkov absolutne neochotne snazia s nami obchodovat)
- biznis sa riadni medzinarodnym obchodnym pravom, tu su obom stranam kladene rozne nastrahy do cesty
To bolo iba par bodov k rozdielu.
Dovolim si povedat o sebe, ze takmer vsetkych renomovanych vyrobcov na svete ako aj velkych aj mensich distributorov na svete poznam osobne, poznam ich firmy, videl som ich priestory, ako tam funguju, aky su to ludia atd. Tuto skusenost som musel aj spravit, ak sme chceli s takymi firmami obchodovat, chceli sme vediet, komu davame peniaze do ruk, s kym mame tu cest atd. Rok co rok putujeme takto po vsetkych svetovych vystavach a akciach a stretavam sa vlastne uplne vsade s tym istym syndromom:
Ze dane firmy, a je jedno v akej krajine, maju svojich priaznivcov/zakaznikov, a tak isto aj svojich neprajníkov.
Ano, su na trhu firmy s velkou strukturou, velkym kapitalom, zazemim a historiou, s takou firmou sa nemoze ani jedna firma tu na Slovensku porovnavat, logicky, vsak pred 17 rokmi sme vsetci boli este toho nazoru, ze Skodovka, Ziguli, Trabant, Wartburg a spol. su jedine dostupne auta na trhu
Proste tieto firmy su nam roky vpred. A operuju na trhoch tak bohatych, ze je to absolutne neporovnatelne s SK. Ich skladove zasoby su enormne, maju viac zamestnancov ako vsetky SK-TUNING firmy dohromady a maju to najpotrebnejsie: PREHLAD o trhu a KNOW-HOW.
Tieto veci tu musia NASINCI najprv nazbierat.....ani mna nedoniesol ten priblbly bocian s Nitro primesou v riti
Hm, tusim ze uz vela klabosim, vsak mi uz dosli pismena a bola ma aj hnaty, uz to prehanam a pisem roman, vsak to nikto nedocita z tunerov
Na zaver, kratko a bezbolestne:
DAJTE NAM SEM TAM ESTE SANCU NA VYVOJ tu na Slovensku, prosim v mene vsetkych SK firiem o to, ktore tvrdo a poodctivo makaju na to aby mali dobre renome a spokojnych zakaznikov.
Thnx to all za pochopenie.
PS: Oh yeah....a teraz ma mozete roztrhat v komentaroch na cimpr campr
Peace, Hauk folks
Kuto - taka jedna sycava uzovka